dinsdag 3/05/2016 Update vanuit BC

Zondag 1 mei ; terug naar basiskamp ondanks de dag  van de arbeid hebben wij niet stil gezeten. Rond 8u45 in de poedersneeuw vertrokken aan een lange afdaling over zeer oneven gletsjerterrein. Wij kunnen jullie meegeven dat wij het huis van de Yeti gelokaliseerd hebben maar zelf gaf hij niet thuis zodat – nog maar eens – elk bewijs ontbreekt. Wij zullen de beelden van de ijsgrot door specialisten laten analyseren ?Na 7 uren inclusief een korte lunchpauze kwam het basiskamp eindelijk terug in het zicht. Ondertussen had de sneeuw plaats gemaakt voor lichte zonneschijn.

Hoewel koud is het hier toch een stuk aangenamer dan hoger op. Onze lichamen voelen zich al meteen beter. Het blijft ons toch verbazen hoe een dikke week boven 6000m je lichaam aantast. De komende 3 dagen wordt er veel sneeuw verwacht … De rust zal ons goed doen.

Maandag 2 mei : basiskamp

Eerste rustdag begon verrassend met goed weer. Profiterend van de zon, hebben Sofie en ik onze was gedaan en een hoognodige ‘douche’ genomen. Tegen de middag stonden mijn onderbroeken recht …ondanks de zon vroor het dus blijkbaar nog, komende van -22 graden op de Noordcol 2 dagen eerder voelde het echter als aangenaam warm aan.

Na de lunch trokken wij ons in de tent. Na het doorgronden van de eerste Afghaanse oorlog, probeer ik nu het raadsel van de Chen Kumari, de levende Nepalese godin en haar leven op Durbar Square in Kathmandu een beetje te begrijpen. Ver ben ik vandaag niet geraakt. Ik heb er een serieuze siësta op zitten. Sofie werd daarentegen wakker gehouden door Stephen King.

Dinsdag 3 mei : basiskamp

Tweede rustdag begon eveneens met goed weer waarbij ik ervan profiteerde om een zijvallei een beetje te verkennen door de bevroren  rivier ervan te bestijgen. Een klein beetje spannend. Een aantal leuke rotspartijen dienden zich aan maar bij nadere inspectie blijken ze door de grote erosie veel te gevaarlijk. Bovendien met al ons klimmateriaal in het vooruitgeschoven basiskamp of kamp 1 kunnen wij hier niets beginnen. De korte trek maakte mij ook wel duidelijk dat recuperatie nodig is. Ik voel mij nog steeds leeg. Sofie is deze keer ook niet meegegaan owv dezelfde gevoelens en bovendien last van diarree.

Terwijl het deze namiddag behoorlijk sneeuwde en Sofie zich over de keuken ontfermde (ik ben nu in blijde verwachting van kip op grootmoeders wijze) heb ik voor het eerst in jaren een Humo van  a tot z gelezen. Ik ben weer helemaal mee met het Vlaamse Tv-gebeuren. Erg nuttig hier ?

Nb : na deze expe opent in Bertem ‘comme chez Sofie’ met typisch Belgische gerechten. Klanten uit India en Tibet nu al gegarandeerd.

Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *