donderdag 12/05/2016 … let the Games begin…

Morgen is het zover, eindelijk vertrekken we terug richting abc. Het is zo lang geleden dat ik die molshoop nog eens van dichtbij mocht zien en er mn voeten op kon zetten. Als er een teleurstelling is aan deze expeditie, dan is het dat ik zo weinig tijd effectief op de berg heb doorgebracht. Dat komt omdat we vroeger plande om te toppen en dit is door de organisatie van de chinezen in het water is gevallen. Ik had meer actie verwacht en dus sta ik nu te popelen om eindelijk weer eens de crampons in de sneeuw te mogen rammen ?. Morgen loop ik een hele dag met een glimlach op mijn gezicht want we mogen afmaken waar we voor gekomen zijn, the big E beklimmen. Gaat het eindelijk gebeuren? De ijle lucht inademen die zo koud is dat hij in je longen snijdt, de slapeloze nachten in de hoogtekampen, het kraken van de seracs, je vingertoppen die gevoel verliezen door de ijzige wind, de zon die glinstert op de sneeuw, ik verlang ernaar om het te mogen beleven totdat ik de zon mag zien opkomen na een lange koude nacht zodat ik weet dat top nabij is… Morgen zitten we aan de voet van deze reus wachtend op het weervenster dat het allemaal mogelijk maakt ! Ik ben benieuwd ?

Sofie

************

Donderdag 12 mei : laatste dag in basiskamp tot nader order …
Een laatste training (2-tal uurtjes tot zijtop van 5630m), een laatste scheer- en poetsbeurt en dan komaf maken met de hier nog resterende lectuur : Spion in Tibet van Sydney Wignall en The Living Goddess van Isabel Tree. Van beide boeken word je niet vrolijker over de Chinese rol in Tibet en Nepal.
Deze expeditie is spijtig genoeg een les over de arrogantie en hypocrisie van de Chinezen in dit gebied maar daarover later meer.

Vandaag was de eerste echt zonnige dag. Een gunstig voorteken voor ons vertrek morgen ? De laatste dagen is het alvast wat warmer in het basiskamp. S’morgens is niet langer alles bevroren in de tent. Vanochtend was het bv -1 graad in de tent wat goed te doen valt. Vooral ambetant vind ik de bevriezing van de uitwasemingen op de randen van de slaapzak. Zeer aangenaam telkens je je hoofd draait ?
Maar morgen begint het serieuze werk. De komende 10 dagen is het erop of eronder.

Paul

4 gedachten over “donderdag 12/05/2016 … let the Games begin…”

 1. Dag Sofie en Paul, veel succes met de beklimming. Hopelijk lukt het zonder veel problemen en is de berg jullie goed gezind.

 2. De spanning stijgt naar een “hoogte!” punt… Het allerbeste voor jullie beiden en de sherpa”s…!
  Samen naar de top en samen veilig beneden… we hopen dat het waarheid kan worden!
  Moge de weergoden jullie gunstig zijn! Niemand twijfelt aan jullie uithoudingsvermogen en mentale weerstand.
  Op hoop van zege…vele groetjes!

 3. Our wishes to Paul and Sofie and to the Sherpas who are making this dream come true not only for our friends but for all of us who send their love to them! May Siva be with you all!

  From Singapore…

 4. Veel succes , neem geen onbezonnen risico denk aan je familie en vele vrienden. We verwachten je in het najaar met een boeiend verslag over deze reuze tocht voor onze vereniging NEOS Hamont. Groetjes nonkel Gerard !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *