dinsdag 24/05/2016 one more day,… at BC

Zondag 22 mei :

de ganse nacht sneeuwt het en zendt de snoeiharde wind sneeuwkristallen door de tent. Het enig niet bedekte lichaamsdeel – Mijn gezicht – wordt continu besprenkeld. Zeer bevorderlijk voor de nachtrust ? Mijn buitenboord schoenen blijken volledig ondergesneeuwd in de buitentent. Een mooi karwei om de dag mee te starten. Hoewel om 6u wakker, hebben wij telkens 2 ellendige uren voorbereiding nodig. S’avonds idem dito. Zeer moeilijk om uit te leggen hoe vermoeiend en moeilijk het is om op grote hoogte in een kleine tent je klaar te maken om op te staan of te gaan slapen. Ik vertrek uiteindelijk vanop 7700m zonder extra zuurstof. Op goed 100m van kamp 1 dien ik dat echter te bekopen. Op de Noordcol dienen wij zo’n 10m terug naar boven te klimmen. Terwijl ik af en toe tussen de wolken de tenten van kamp 1 kan zien is dat laatste kleine obstakel er teveel aan. Ik kan niet anders dan mij neerleggen. Ik drink mijn laatste water op en zuig 2 performance energiegels op. Na enkele minuten begint dat wat effect te hebben. Ik kruip moeizaam recht en beklim deze stulp alsof het de Eifeltoren zelf is. Kamp 1 is quasi onherkenbaar onder 1m verse sneeuw. Neema had inmiddels onze tenten wat uitgegraven en kookte sneeuw tot drinkwater. Sofie was slimmer geweest. Toen ze besefte nog ‘slap op de benen te staan’ daalde ze verder met zuurstof af.
Restte ons nog de mooie steile maar met verse sneeuw gevaarlijke afdaling van de Noordcol …en tegen
14u30 kwamen wij in de relatief veilige omgeving van ons abc terecht. Onze keukenhulp had ons eerder verrast door ons tegemoet te komen met Cola aan crampon point ! Zelden heeft een drank mij zo beroerd.
Maandag 23 mei : van abc naar basiskamp, een afdaling over 21 km en 1500 hoogtemeters waarvan 1100 gelukkig naar beneden.

Dinsdag 24 mei :

het is bijna gedaan om in de vrieskou in tenten te slapen. Vannacht onze 40ste nacht bij -4 in basiskamp, -10 in abc, -18 in kamp 1, -22 in kamp 2 etc…..
De gevolgen van grote hoogte bij alle klimmers maar in verschillende gradaties : hoestbuien, keelpijn, aften, verbrandde tong, gebarsten en gezwollen lippen, brand- en vrieswonden rond de mond, tintelingen in vingertoppen en tenen, misselijkheid, loomheid …
Buiten de aften lijd ik aan al het bovenstaande. Sofie blijft enkel bespaard van de lipproblemen. Over enkele dagen is dat allemaal vergeten en vergeven maar het moge duidelijk wezen : de woonplaats voor de goden volgens de Tibetanen en Nepalezen met name de Himalaya, laten wel korte bezoekjes toe maar het is geen plaats voor mensen.
Paul.

 

BEEN THERE DONE THAT

IMG_1339

Gedenkplaats Pascal Debrouwer

Afbeelding 049

Celebration Cake at BC

Afbeelding 043

 

2 gedachten over “dinsdag 24/05/2016 one more day,… at BC”

 1. Salut Paul
  Félicitation a tous les deux pour cette grande réussite…..nous avons suivit vos aventures presque en directe grâce au blog journal…..Jean Michel faisait les traductions et je mettais les infos sur la page d’accueil du cite du Brabant avec les nouvelles de Jean Luc…..
  Nous sommes rassuré de vous savoir de retour au camp de base
  a+
  lambert

 2. Beste Sofie en Paul,
  Bravo,wat een krachttoer!
  Bedankt om jullie avonturen via deze blog te delen.
  De nacht van de toppoging was ik aan het werk in het ziekenhuis en heb ik vaak aan jullie gedacht,en zeker telkens ik de saturatiemeter moest gebruiken.Voor jullie naasten moeten dat ook spannende uren geweest zijn.Ik wens jullie een snelle recuperatie in onze ‘ plat pays’ en misschien
  tot op de volgende berg(de K2?).
  Vriendelijke groeten,
  Kristin Mariën(hoogst beklommen berg tot nu toe: Kampenhout-sas voor de heraanleg vh kruispunt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *